Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, April 28, 2010

Adik oHhh Adik!!!



(wif adik kay y agak SENGAL, Tuan Hassan).... : )


Entry kali neh,kay nak story sal adik bertuah lak........

Kowang layan jela ek!!! Zaaasssss........

OnCe UpOn De TiMe... : )

"Kringg,Kringg!!"telefon rumah berdering2 mintak di angkat.
"Ingat aku rajin ngat ke nak angkat",ngomelku sendirian.
"Adik,ohh adik...tepon bunyi tuh,angkat la"teriak ku macam nak pecah satu umah.
Huh,mane sume owg pegi neh...nyorok blake time tepon bunyik.
Xpe2,siap la kowang...
Tepon berhenti berdering..... Bagus!! kaco je...
Ah,lega xde bunyik memekak lg....
Terbantut nak tgk citer feberet aku neh!!! ngeh3!!

"Kringg,Kringg!!""Kringg,Kringg!!""Kringg,Kringg!!"
Adus,ko bunyik lagik...tension tol haku camneh...
Xde mood aku nak angkat....lalalalala...
Tp,mak haku dh bising2 gak...bunyik die pun dh macam tepon jek...
kui3,kuang asam punyer anak...hehehe... : )

Tapi kalau dah 5 kali bunyik takde orang angkat,siapa tak bengang.
Mungkin URGENT kot!!!
Pemalas punya adik-adik.Kacau je aku nak tengok Spongebob.

Haku: Hello,nak cakap ngan sape?

Pemanggil: Tuan ade tak?

Haku: Erm,Tuan la cakap neh!!

Pemanggil: Bukan Tuan y pompuan, tp Tuan y laki la...

Haku: Hahahaha, melawak jela...(Sengal la ko budak)-cakap aku lam ati : )
Owh..jap eh..Adikk!!!tepon!!

Haku bagi ganggang kat adik aku dan terus sambung tengok Spongebob.
Tiba-tiba adik aku jerit,"Angah!!telefon!!!"

Aku terlupa lak nak tanye 'die' Tuan mane satu. : )
Al-maklum jela,sume name de name Tuan termasuk la Haku...hehehehehe....


p/s : Sowi la kengkawan,kay gune bahase 'aku' tuh...
nak amek feel time kat umah la tuh...hehehehe...

Jumpe lagi...Tata....
*Wink*Wink*

Sunday, April 25, 2010

Kisah KAU & AKU........


Salam to u Olls........
Huh,dah agak lame kay x menulis entri neh...
Erm,bese la bawu mule nak berjinak2 ngan berblogging neh
ade jgak le sifat MALAS tuh...ngeh3!!!

Agak2 nyer la,pe story kay nak share ek!!!
HURMMM!!!! : )

Kowang tgk pe tajuk kat atas tuh??
KAU & AKU???
Hurm,kay ngan sape...ngan En.Pria la : ) *wink*wink*

KAU & AKU...tingat ngan feveret song kay from AIZAT...
perrghh,best giler lagu tuh...
bak kate lagu AIZAT:-
Kau dan aku ,adalah satu
Tak kira
apa
Segala rintihan aku ,engkau selalu ada
Biar kata memisah kita
Biarkan saja
Kerana terbiasa....
bile kay dgr lagu neh,automatik boleh tingat kat En.Pria t'cyg tuh...
byk moment indah tika bersama.... : )

Hari neh genaplah 2 bulan x jumpa En.Pria tercayang...
Huh,windunyer kat die...
Camner agaknyer rupe fizikal die...
Dah gemok ke,or dah kurus melidi...huhuhu
Winduuuuuuuuu nak tgk die : (


My Breath...
Mish U tOooo Much Dear... : )

Mggu lepas En.Pria kate de surprise nak kasi time jumpe nanti...
Hurm,pe die ek agak2...
En.Pria kate nak ajak g jalan2 makan strowberi...
Mane tuh,cameron ke...beshnyer la....
lame x p jenjalan.... : )

Dialog kiteowg lam tepon:-*dush*dush*

Bee said: Bukan kat situ la shayang,kite pg dekat jela....
Me: "Hurm,kat mane...supermarket ke"??
Namo la cam2,x besh langsung....
demand tol dak cowang neh(huhuhuhu)
Bee said: "Kite g kat Goh Tong la"??
pas2 ley g jalan genting...nak x,nomey???
Me: "hah,yeke"??
Erm,beshnyer...maseh Bee!!!


(Sekadar gambar hiasan)*bab excited ngat nak g : )*

Hurm,dapnyer strowberi tuh!!!
Bee...x sabo nak petik...nak manyak2 ek!!! ngeh3!!!
Nanti nak snap pic manyak2 kat shini...
hehehehehe....... : )
(waiting 4 me yeah Genting Strawberry Leisure Farms)
Ahhhaakkksss!!!

X sabo ase nak tggu sab2 neh...
nak g jenjalan ngan Bee...
Kowang sume jgn jeles taw...hehehe


Sweet Sour in LOVE...
Windu sgt time cenggini... : )
Beshnyer ase dpt bercintan cintun wif owg tersayang...
Ngeh3!!! Ngada tOl munyik'n...
Hurm,soOoooo happening wif u my lalingsss!!

So,kalu kowang nak tgk manyak2 gambo2 moment kiteowg...
tggu kat len entry ek...
hehehehehe : )

sEmOgA bErTeMu KeMbAli...
Luv U oLls!!!
Salam....... *_*

Wednesday, April 21, 2010

Hina Sangat Ke Mamat Neh!!!


Salam to u olls...
Kali neh kay de benda nak share ngan kowang.....
Tp,bukan la kesah cintan cintun kay bersama En.Pria tersayang....hehehe...
Citer sal tuh kemudian la kay share ek!!!

Hurm,entri kali neh kay nak share citer sal sowang kawan lelaki...
Citer neh dh agak lame di story...
Agak2 dh cukup basi la kot,ntah2 dh masham ley wat yogurt jew...ahaksss!!
Tp,kay nak story gak la....
Hurm,ley ke??
Pe2 hal,kowang layan la dulu....hehehe....


Kowang bace entri neh,kena la bersyarat sket...
Nanti pembacaan kowang baru la sYioK.... oKes!!
Syaratnyer,kowang kena bace dari atas sampai la ke bawah...
Then,di penghujung bawu la kowang tau kay nak story pe...
oKeSSSS??? : )

Tajuk die : Hina Sangat ke Mamat Neh???

p/s: Kay storey balik pe die citer...
kowang layannnnn okels!!! : )


Perkara nie jadi 5 thn lepas, esok tuh nak puasa ler, aku ingat lagi.. sebab tuh sampai laa nie aku cukup takut nak berkawan dengan awek yang lawa-lawa. Sehari sebelum puasa, aku ngan kawan aku pergi ler jalan jalan kat Sungai Wang, biasa ler hari minggu... dah penat berjalan aku pun lepak kat tingkat atas..gi kena teh ngan makan
nasik ayam.

Dah makan.. aku pun cakap kat member aku, aku nak gi ker Lot 10, nak buat greeting card untuk member aku..perempuan ler ..hehehe (Greeting card machine..Kalau korang ingat lagi ler, kat tingkat bawah)

Aku pun gerak member aku semua tunggu kat situ..biasa ler dia orang bukan minat nak ikut.. bosan menunggu aku menulis card cinta..Jadi aku pun pi ler... ..

Tunggu punya tunggu sampai ler giliran aku pulak... .mesti member aku soundnyer... .aku pun start tulis... ...
."HALLOOO" itulah suara yang aku dok dengar..ish awek mana lak nie... sekali aku pun pandang ler... tengok bawah dulu...


aduh..sikitnyer lawa kaki dia.. slow-slow aku pandang atas..meh... sikit nyer cun ler... aku takleh lah nak kata apa.. aku pun terdiam.. sekali lagi dia kata "HELLO"... ..Aku tarik nafas aku pun jawab,"HI". Aku ingat dia pun senyum jerlah... sekali dia kata "I'M LINA MARLIANA" .. Peh sikit nyer sedap nama dia..dah lah tuh..cantik lak tuh... aku pun senyum... ..

LINA : "That is a nice card, untuk siapa?"

AKU : "It's for my friend, Dia nyer birthday tommorow"

LINA : "Boleh tolong I tak, I tak pandai nak pakai machine nie... I hope you can help me"

Inilah chance aku nak tunjuk aku punya skill... aku pun setuju nak tolong. Setelah selesai.. dia pun ajak aku jalan-jalan, dia kata dia dari
singapore datang sini ada shooting untuk modelling, dia pun bagi aku business card dia.

Dalam hati aku, sikitnya happy.. maklumlah kita nie bukan ler handsome pun, boleh kenal ngan model kira okler, dengan bangganyer aku teman dia gi shopping. Dah agak agak 40 minit jugak ler aku berjalan, dah puas ler aku dengar cerita dia, dan keluarga dia dan
BERTAPA DIA SUKA ORANG MACAM AKU, hehehe..sebab baik katakan.. BAIK BAIK
ADA MAKNA NIE..aku pun teringat member aku tunggu kat Sg. Wang.

AKU : "Lina, Not everyday I have the pleasure to meet a woman as beautifull as you and how I admire your softness and your kindness and I really like to stay and try to know you better ,But I have to go now, my friends is waiting for me. Thanks for everything, and maybe I will call you and treat you for dinner someday..I hope you dont mind"

Sikitnyer power ayat aku tuh, aku pun chow.. aku pun tak sabar nak bagi tau member aku, aku jumpa model sikitnyer lawa.. tengah aku berlari nak gi Sq. Wang.. aku pun selisih ngan member- member aku kat Jambatan tengah tuh... . aku senyum dengan bangganya.

Dia orang sikitnyer hot..aku tak kisah.. aku pun dok cerita lah kat dia orang apsal aku lambat.. hehehe..sekali dia orang boleh gelak kat aku.. takpa aku pun cakap kalau tak caya jum aku tunjuk... . so Kita orang pi ler kat
Lot 10 balik...


Sampai jer
Lot 10, mata aku pun liar mencari gadis cantik manis tuh. Usha punya usha aku nampak dia..aku tgh nak escalator dia tengah turun, aku pun sound member aku

AKU : "Tu dia..yg pakai tang top tuh.. cun huh! aku dah cakap korang tak nak percaya"

MEMBER : "Ko tipu ah... tegur ler, aku nak tengok betul tak betul"

AKU : "Ye.. jap aku tunggu, jap tunggu ler kita dekat sikit"

Sambil escalator bawak aku rapat dengan dia, aku pun tegur ler dia tuh
"HI LINA", sekali... ... ... ... ... ... .

Dia tengok aku ngan member aku... dia pun menjeling..
PEH SIKIT NYER SOMBONG, Dia tarik muka macam aku tak kenal dia... FUHH aku pun terkejut, tak tau nak cakap apa.. member aku semua gelak bagai nak rak kat situ... ..

"KENAL KONON, SETAKAT KO LER... SEPULUH DIA BOLEH CARI", aku pun tak tau nak kata apa.. member aku semua gelak, aku blur... ...

Ada ker patut satu perempuan buat cam tuh kat orang macam aku nie, aku pun tak tau nak kata apa..aku harap korang semua tak lah lalui apa yang aku lalui.. aku betul betul tak paham... ... . Adakah semua perempuan cantik macam nie

Mungkin kot... .Aku dah mula berfikiran negatif... tapi aku tetap suka kat dia... .sebab aku masih lagi pikir yang dia baik..

Bodoh ker aku ?

Aku rasa mungkin ada sebab dia buat macam tuh, Aku pun tengok dia, dia pun tengok aku sambil buat muka blur... makin lama aku makin jauh dari pandangan dia... .dia tenung aku macam tak puas hati... . aku pulak tak faham...

BEDEBUK!!!!!!! ARGHHHHH!!!!

Nak dijadikan cerita, betapa besarnya kuasa ALLAH tuh..

Dia terjatuh. Habis semua shopping bag dia berterabur dekat lantai, dia tersembab dan menjerit sakit, High heel dia tersangkut kat escalator..aku terdiam, member aku semua pun senyap... ... ... ak! u tak tau, tiba tiba aku sedar aku tengah angkat shopping bag dia,
cuba nak tolong dia..aku pun tengok atas..member aku blur..semua senyap... tengah aku dok tolong tuh..

tiba-tiba... ...

LINA : "PENCURI!!!! PENCURI!!!! PENCURI!!!"

Security guard datang, orang semua tengok.. ramai yg nampak..aku tgh duk pegang shopping bag dia, aku pun terdiam..UFFF dalam hati aku aku dah risau, aku pencuri ker..atau ada pencuri yg dia nampak... ..aku pun senyap"

PAP!!! aku kena pegang.. security tahan aku, aku pun lagi BLUR!! apa nie,aku nak tolong tapi aku kena tangkap..ish apa yag dah jadik nie... ... ..

Check punya check, rupa rupa handbag dia hilang... . aku pun dah takut.

Security tanya aku, mana bag dia??

Aku : "Mana saya ambik, saya nampak dia jatuh, saya pun nak tolong dia..mana saya ada ambil beg"

LINA: "Bang, Handbag saya dah hilang, nie mesti dia yg ambik. Passport saya, credit card saya, Handphone semua ada kat dalam tuh, Bang macam mana nie"

AKU : "I tak ambik handbag you lah, mana ada, I came down here to help you, apsal you kata I curik bag you"

Aku dah panik... ... ..

AKU : "Tadi sikit punya baik you, jalan jalan ngan I.. apsal tiba tiba u kata I pencuri... apa masalah nie"

LINA: "Since when I jalan jalan ngan you, I takkan keluar ngan orang macam you, muka pun macam muka pencuri... "

ADUH!!!! Aku dah benggang, aku pun keluar
kan business card yang dia bagi..

AKU : "Then what is this ? Macam mana I ada card you kalau bukan you bagi "

LINA : "Mana you dapat business card I huh! Mesti you ambil dalam bag I, buat apa I nak bagi orang macam you, Bang, see.. I told you yang dia yang amik handbag I"

Sekali, apa yang aku cakap backfire kat aku, aku pun kena bawak ke office... member aku semua ikut aku.. aku pun dah takut giler.. abang aku senyap jer.. dia tak tau nak tolong aku macam mana, member aku semua tak tau nak buat apa... .

Sampai aku kat office, orang tanya aku mana aku letak handbag dia, dia duk memaki hamun aku.. aku diam, aku cakap aku tak ambik.. tapi bukti business card ada kat aku... . aku yang bersalah.. aku tak mengaku..

PAP!! aku kena tampar... .aku diam lagi..aku cakap aku tak ambik... office dah kecoh, dia dah mengamok "HEY! ORG MACAM YOU NIE TAK LAYAK JADI MANUSIA TAU, MANA BAG I, I TAK KIRA..ABANG, BAGITAU POLIS, BIAR DIA KENA TAHAN, TAK GUNANYA LAKI",

Itulah kata kata dia k... ... ... ... .

Dah tenat aku...

Ingat-ingat balik, aku nak nangis pun ada mengenangkan, nasib aku masa tuh... aku dah nekad dah, kalau polis datang, aku nak bagi tau mak aku yang aku tak salah, dan aku sayang kat mak bapak aku... . aku dah sedih giler.

Aku pun duduk kat situ, kepala aku dah sakit kena sepak, aku nampak ada orang datang, sikitnyer smart.. pakai jeans ngan slack..rambut panjang ikat belakang..orang tuh cakap

Manager :
"APA MASALAH NIE OK..What is your Name?"handbag hi



LINA : "Lina.. I nyer lang, Orang nie yang curi"

Manager : "Betul you ada amik ker? Bagi balik, tak perlu bising bising"

AKU : "Saya tak ambil..Dia yang tuduh bukan bukan"

Manager : "Lina, How sure are you, this guy took you handbag"

LINA : "Masa I jatuh tadik, tiba tiba dia ada kat depan I, mesti dia yang ambil... ... sapa lagi... muka dia pun muka pencuri"

Aku tetap tak mengaku... aku dah berserah... manager tuh pun dia angkat telefon, dia pun call.. aku sure dia call polis. Aku tak tau nak cakap apa, dia pun keluar..semua senyap jer kat dalam tuh... ..selang 10 min, dia pun datang ngan satu orang
Indonesia.. dia pun tunjuk satu handbag kat Lina,

"Is this your handbag", Lina pun senyap dia pun mengaku... Manager tuh pun suruh ler cek dalam beg tuh ada apa yang hilang... ..semua okay... takda yang hilang..

Manager tuh pun cakap yang handbag dia jumpa kat dalam toilet wanita, so Dia suruh mintak maaf kat aku, sebab menuduh aku yang curi sedangkan apa yang aku nak buat, cuma tolong dia... ... .

APA YG PATUT AKU LAKUKAN ??

Aku pun senyap, aku pun keluar... Semua member aku tanya aku apa yang jadik,aku cakap bag dia tertinggal kat dalam toilet, org cuci jumpa..so dah settle dah, aku nak balik... .

MEMBER : "Ha'ah apsal ko bodoh sangat, ko sound lah dia..Ko cakap ko nak saman malu dia... tak guna nyer pompuan"

ABG AKU : "Ha'ah, ko mintak jer duit kat dia..lantak lah, lawa tak lawa... dia betul tak gunanya orang, ingat cantik boleh buat sesuka hati... ."

Aku pun terus masuk pejabat aku pun sound dia direct aku nak saman dia, lantak apa nak jadik jadik.. aku pun benggang dia buat aku camtuh, sedangkan tak pernah dalam hidup aku tak hormat org perempuan...

AKU : "Oi... aku tak kira aku nak saman ko, aku nak ganti rugi.. ko ingat apa, yang ko ni cantik sangat, semua orang suka, kalau dah hati busuk tuh,busuk jugak... sekarang ko tuduh aku mencuri, aku tak buat.. aku malu... mana ko nak aku letak muka aku, aku nak sue ko kat court"

Manager : "Dah lah tuh, dia silap.. dah lah tak yah kecoh kecoh"

AKU : "Ko pun sama, dengan ko,ko dengan Lot 10 aku nak saman, aku ada saksi member aku, Ko tampar aku, kata aku pencuri, ugut aku..ko ingat apa..aku nie bodoh.. aku dah suruh member aku call police, aku nak buat report kat semua.. camna?? puas hati korang"

LINA : "APa ko ingat ko bagus?? nak report aku... .. aku tak takut ler.. ko ingat aku boleh masuk penjara.. aku call bapak aku baru ko tau??"

AKU : "baik ko call, nanti ko kena tahan.. padan muka... ko (manager) plak.. apa tunggu sini, gi ler call boss ko, aku nak saman nie"

Manager : "Dah lah tuh, Lina call your father, tell him that you have a problem here, kalau dia report you yang susah, sebab you tuduh dia??"

Lina pun call bapak dia, aku dah makin berani dah..hehehhe, aku suka.. tapi sambil tuh cuak jugak..takut aku yg kena tangkap ugut dia... hehehe

Lina cakap ngan bapak dia, dia tengok aku... ..dia letak telefon.

LINA : "Nah amik nie, aku mintak maaf... ... ."

Dia bagi aku
RM300, Dia ingat apa aku boleh kena beli camtuh jer.. aku apa lagi, aku amik duit tuh, aku campakkan kat muka dia... ... ... ... .

Dia terkesima..

"Setakat
RM300, ko ingat aku apa... ... . budak kecik boleh ler ko buat camni..apa ko nie tak paham lagi ker, aku taknak duit.. aku nak tengok ko kena tahan jer..buat tuduhan palsu.."

Dia pun bengang call bapak dia lagi..kali nie dia bagi aku cek
RM1000, aku tak nak tapi member semua sound aku, apa masalahnya amik.. banyak tuh.. sapa nak bagi seribu free free..aku pun senyap... ... .

Aku amik cek tuh aku pun koyak... . aku cakap aku bukan jenis yang boleh dibeli... aku dah buat keputusan aku nak dia kena tahan... .

Last, dia bagi aku sekeping cek
RM10000, aku pun tergamam... ... . banyak tuh bagi umur orang macam aku, aku tak tau ada ker aku nak berkeras atau aku nak amik, member aku semua suruh amik, manager tuh pun suruh aku amik...

aku pun nak jugak amik...

so aku pun mengalah aku pun amik ler cek tuh.. aku pun nak bla... ... tiba tiba aku dengar dia sound aku..

LINA : "Hmm, setakat muka macam tuh, dapat duit senyap ler.. tak malu"

Aku campak cek tuh, aku terus gi kat dia... .. aku tak kira aku tak pernah tampar perempuan sebelum nie, tapi untuk dia aku sanggup buat..aku baru nak angkat tangan.. ada orang tahan aku... ... ...

"Oi..bangun oi... dah subuh dah nie... "


HAHAHA... MESTI SEMUA TENSENN... JGN MAREEE..melampau betul drama ni...kay pun terkena!

Story punyer real,siap aksi angkat2 tgn lg... : )

Tabik spring TOL...Mangkuk Tingkat punyer member...


okEy la u olls...sampai shini lu la ek!!!

Jumpa lagi.....Tata...Salam sume : )



Monday, April 19, 2010

Ada Apa Dengan 5s???


Sedar x sedar dah dekat 3 minggu Program 5s berlalu...
Segala penat lelah Kay bersama staff2 di UAPP dan Unit Pelaburan berhasil
setelah di puji banyak pihak.
Hurm...setelah di teliti,ase2 nyer banyak gak
tenaga yang Kay sumbangkan...hehehe
Bangga 2 weh...segala hasil kerja kite mendapat
penghargaan...hehehe
Itulah,owg tua2 penah kate...bile kite
buat sesuatu kerja 2 dengan IKHLAS,
nescaya bagus la hasil yang kite dapat....x gitu
ke teman2??? ahaksss!!!

Kowang sume tau ke ape itu amalan 5s??
Penah gak Kay tanye owg y x berkenaan,kowang
sume neh terlibat x ngan Program 5s??
HuHuHu...dowang ley tye lak,5s tuh menatang pe??
hahahahaha,geli tol pewOt neh duk gelak...

5s tuh,bukan la seekor binatang ataupun
sejenis bendala kawan2...
itu adalah Program yang di perkenalkan
untuk owang kerajaan di mana mereka
mahu mengikut suasana kerja
owang2 'JEPUN'....

5s tuh berasal dari perkataan 'JEPUN' iaitu:

SEIRI/SISIH/SORT
-
mengasing dan membuang benda2 y tidak
diperlukan ditempat kerja.

SEITON/SUSUN/SET IN ORDER
-
menyusun barang2 dengan teratur supaya
mudah diambil bilamana diperlukan.

SEISO/SAPU/SHINE
-
membersihkan tempat kerja dengan rapi
sehingga tiada habuk.

SEIKETSU/SERAGAM/STANDARDIZE
-
sentiasa memelihara standard penjagaan
kebersihan dan pengelolaan tempat kerja.

SHITSUKE/SENTIASA AMAL/SUSTAIN
-
sentiasa mematuhi peraturan penjagaan kebersihan.


Kat bawah neh,de la sket2 pics yang menunjukkan
Program 5s tuh ber'kesan'....MuaHaHaHa....

-

-

-

-

Jeng,jeng,jeng........Taraaaaa...





Cube nengok, bersih'n suasana tempat kerja kay!!!
ahaksss!!!




Tempat parkir selipar Kay, selipar 'JEPUN' tuh....
Al-maklum ajela, dh terikot ngan Program 'JEPUN' neh...ngeh3!!!




Ini la ruang keje Kay...agak bersih'n??
Huh,pasan tOl anak dara sowang neh...ngeh3!!!
Ruang keje yang bersih dan selesa memainkan peranan
yang agak penting untuk meningkatkan prestasi keje kite...
Btol x kawan2?? : )




Ruang keje bilik2 pegawai..... : )




Ruang pantri yang agak selesa dan bersih....Biarpun agak sempit
dan akan berlaga2 punggung tuh bile nak lalu,tidak akan sesekali mematikan
selera Kay yang sentiasa berselera dengan makanan bile duk kat sini...hehehe...
'I LOVE THIS PANTRY'........ : )

Okels la u olls....
ase'nyer dah agak panjang Kay berceloteh....
ase nak berkongsi aje sal Program 5s neh....
Hurm,ne lah penangan 5s yang sentiasa buat kami sume xduk diam...
keje sendiri pun xjalan...hehehehe...



Semoga berjumpa lagi!!!

Tata...Salam Semua!!!

p/s : hopefully u olls enjoys wif my entri....mmmuuuaaahhhh!!!!