Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Friday, November 16, 2012

I'm Officially Engaged!!

Salam...
 
Fuh! lama gila x updet my personal blog ni..sorry ek dear, hehehe...
Alhamdulillah, syukur...majlis pertunangan yang dirancang minggu lepas berjalan dengan lancar. Walaupun majlis tuh lambat dari mase yang ditetapkan, tp kay tetap bersyukur sebab sekarang kay dah jd tunang org...hihihi...
 
Pagi tuh duk siap2 mende yang patot kat umah. Tido xcukup tuh toksah cakap la...belum lagi time kawen nanti...hehehe. Tengah duk siap mengemas tuh, ralit pulak sampai xsedar yang kak giey nak sampai dah. Kak giey neh yang mekap untuk kay tunang tuh. Mekap die toksah cakap la, memang superb...memang kay puas ati giler. So, pada sape2 yang duk kuantan tuh nak pakai servis kak giey neh korang boleh la contact die kat sini: ( akak neh freelance make-up )
 
1 ) Website
 
 
Kak giey tuh sampai awal dalam pukul 11 coz die ade 2 lagi tempat len nak mekap...Siap2 mekap tuh, debor lak tunggu rombongan meminang neh...Kak giey siap mekap dalam 12.30 camtu, rombongan lak sampai kat pukul 3. Korang boleh bayang x bape lame kay tunggu. Naseb bek la mekap xcair, hehehe...Nak buat camner, adat la orang datang dari jauhkan??? Kalu ikut perancangan rombongan sampai dalam pukul 1.30 camtuh. Tapi,disebabkan dorang berpecah tuh yang ade yang sesat nak sampai sini...Tapi, alhamdulillah semua dah selamat...
 
 
So,let them speak the moment : )
 
 
I'm now officially engaged with Mr. Aiman...
10.11.12...wink...wink : )
 

Hihi...Pelamin yang kay DIY sendiri...
Barang2 pelamin tuh kay sewa dengan kak Zara...
So, kalu korang rase nak wat pelamin bajet murah n decorate sendiri,
boleh la contact kak Zara tuh kat Facebook...
Pakej yang kay amek tuh rm150 je, berbaloi-baloi...
( Self pick-up + D.I.Y )
 

Debor time sarung cincin...
Bakal mak mertua kay...hihihi...
 

Wif my lovely parents
Love Cik & Ayah so much!!
 
 

 
Last but not least...our pic together...hehehe
Doakan kebahagiaan kami sampai ke jinjang pelamin ek..
InsyaALLAH...amen...
 
 

 




Friday, November 02, 2012

Persiapan Pertunangan 2 : My First D.I.Y ( Bantal Hantaran )

Salam...

8 days to go...

Erm,pejamcelikpejamcelik kurang dari 10 hari lagi kay nak jadi tunangan orang. Hati rase makin debor + excited + hepi = semua adalah...huhuhu.

Korang tengok la, nak updet belog pun xberape nak sempat. Apepun x updet, since yang last updet pun yang minggu lepas jew...tengok sibukxsibuk, hahaha...

Ape2 pun, minggu lepas berjaya jugak i buat bantal hantaran sendiri. Memula memang x jangka la akan buat sendiri sebab ingat nak tempah orang buat jew. Last2, pegi survey kedai barang kawen terbekenan la plak satu bentuk hantaran neh. Pikir punye pikir, last kay decide untuk beli barang2 tuh n try make it myself ( walaupun pada mulanya, nak tempah je coz dh letak pun duit 4 booking...hehehe ).

Tapi, ape yang kay suke tentang kedai neh dorang langsung xkedekut ilmu. Bila kay tanye bentuk yang kay nak tuh nak beli barang ape n nak buat macamane, semua dorang ajar. Xde skip2 ke ape ( langsung x kedekut ilmu ). Macam tuh la yang kita nak kan...nak bisnes maju kadang2 xboleh kedekut ilmu sangat, walau xperlu bagi semua ilmu pun...xsalah berkongsikan? Kan ke SHARING IS CARING!! X gittew?

So, korang layan la dulu gambo2 kat bawah neh:



Haha...for 1st trial...
Alhamdulillah, menjadi jugak akhirnya...biarpun jari pedih2 kena gam...huhuhu...
Untuk yang pertama neh siap 2 jam setengah...hahaha...




2nd trial pulak...
Bakul buah for my hantaran...kehkehkeh...
Yang neh sekejap je buat coz xleceh sangat cam buat bantal hantaran...haha..




Taraaaaa...
Finally for the full result...YESSSS!!
Yang neh cepat kay siapkan, dalam mase sejam je siap untuk satu bantal...
Tererrr x? Hehehe..

Ok,la my dear...nanti kay updet my belog lagi okey...tata

p/s: ari neh nak dating ngan bakal en.tunang i, kehkehkeh...

Saturday, October 27, 2012

Persiapan Pertunangan 1 : Hantaran

Salam semua dan Salam Aidiladha...

13 day to go...wink2 B

Dah xlame kay nak tunangkan, kejap je rase. Tapi, persiapan xsiap mane lagi...huhuhu...
Mane dengan nak DIY bantal hantaran sendiri lagi, gubah hantaran lagi...semua belom siap...hehehe...


Untuk first entri pasal bertunang neh, kay bagitau dulu la barang2 hantaran yang akan kay bagi dengan bakal en.tunang akan balas nanti...

Hantaran 5 Dulang ( Daripada Aiman untuk Kay )
Tema Warna :
Ungu + Putih
  1. Cincin pertunangan ( merisik + bertunang ) - 2 skali dapat, hehehe...
  2. Kain pasang (untuk dibuat baju pakai pegi keje, hehehehe )
  3. Sireh junjung + Separuh duit hantaran ( letak skali sbb nak jimat dulang, kekekeke.... )
  4. Coklat ( untuk di hentam pas majlis,haha )
  5. Kek ( juga untuk di hentam pas majlis, hehe )
Hantaran 7 Dulang ( Daripada Kay untuk Aiman )
Tema Warna: Turqoise + Silver


  1. Sirih Junjung ( mak kay nak tolong gubahkan )
  2. Fruit Basket( untuk dimakan la, ape lagi..hehe )
  3. Coklat ( untuk dimakan jugak )
  4. Kek (untuk dimakan jugak, untungla kamo banyak bende nak mam...hehehe )
  5. Sampin ( untuk dipakai masa akad nikah nanti )
  6. Sejadah ( untuk dipakai bersama...kekeke )
  7. Bahulu / Muffin / Akok / Donut Big Apple / Macaroon ( belum tau nak kasi ape, ngeee )
Ok la korang, nanti kay updet lagi ek pasal persiapan neh...hehe...tata...

Tuesday, October 16, 2012

Kay akan bertunang 25 hari lagi...yeeaaayyy!!

Salam semua...

Ingat tak post kay yang lepas pasal nerbes tuh?
Hah, pasal neh la...hehehehe...

Kami berdua dah sepakat untuk bertunang 6 bulan dulu. Kalau xde halangan,bulan 5 tahun depan kami disatukan. InsyaALLAH...mengikut perancangan kami berdua, keluarga bakal tunang akan datang hantar rombongan MERISIK + BERTUNANG pada 10.11.12 neh.

Sebenarnya, kalau di ikutkan hati xmaulah bertunang2 neh. Macam membazir jew nak buat kenduri dua tiga kalikan? Tp, lepas berbincang dengan keluarga kay sendiri...dieorang nak buat jugak majlis bertunang tuh. Kate mak kay, xpela wat majlis sikit + tunang kay...kite wat makan untuk keluarga jew ( maklum la, anak tunggal perempuan je kan...pasneh xde dah majlis tunang kat rumah neh. hehehehe....) So, kay setuju jela.

Ok la korang...nanti kay updet lagi entri sal persiapan pertunangan okey...daaa.

Wednesday, October 10, 2012

Nerves Lorh...

Salam korang...
Lame giler rase xupdet citer kat sini since puasa ari tuh..konon nak buat entri sal raya, last2 tutup dalam tudung saji je kemas2. Ase dah basi lorh. Kihkihkih...

Mesti korang tertanya-tanya, kenapa entri kay macam tuh...Ape yang kay nerves sgt? Ape yang 30 hari lagi tuh...ngeeee...

Tunggu la, nanti kay bagitau ek!!



p/s : mood tengah bunga-bunga la sekarang...tata!!



Monday, August 13, 2012

Shukeeee cOz dapat bunge lagi...

Salam sume!!

Tanggal 11/08 baru neh adalah bufday me. Terharu. Kenapa? Erm, xsangka bufday gurl dapat bunge lagi lepas setahun xdapat bunge ( kali terakhir, dapat bufday tahun lepas...hehehe )

Thanks sangat abang coz buat surprise neh! Xsangka sayang tau...santeeekkk sangat bunge yang abang pilih tuh. I LIKE LAH !!

Cantikkan korang? Ade 12 kuntum sume, kira sebulan sekuntum la tuh...

Yeeaayyy, muke excited kat opis time dapat bunge...hehehe...

Hihihi...yang kanan tuh la last year punye. Sayang la nak buang!

K'la korang, nak citer tuh jew...hehehe...

p/s : nanti tunggu kay updet citer len lak ek? k,chaw...

Sunday, August 12, 2012

Iftar Dengan Cinta...

Salam...dah 23 ramadan kite berpuasa...
Dah lame xupdet n3...neh nak citer pun citer dah basi...hehehe...
Xpela, yang penting nak share jugak...SHARING IS CARING'kan? heeeee....

Minggu lepas ( 4/8 & 5/8/2012 ) en.abang ade datang kuantan( spend time untuk kay ). Niat die nak soping raya sekali dengan kay lah katenyer...Tp, nampak barang die lagi banyak beli dari kay...mane aci gini...huhuhu...

Kite snap gambo dulu...( East Cost Mall-ECM )

Haha...belum pape lagi dah snap gambo. Appeda...Time kat sini hajat memang nak cari la baju raya kay, tapi satu pun xbekenan...uishh,cerewetkan kay neh...huhuhuh...

Yang en.abang punye, mane yang cantik di mata sume die sapu. Tengok beg plastik kat tangan kiteorang neh sume abang kay punye. Adoyai!! mane kay punye...erm...

Tensi betol la rase xdapat pilihan baju yang sesuai neh...Masuk kedai tuh, kuar kedai bukan beg plastik kay...masuk kedai yang len pulak pun same jugak...tetap beg plastik abang jugak...

Tengok barang die, belum lagi tengok yang pada kay neh...
( xaci tau abang )

Tertekan disebabkan tiada barang yang berjaya dibeli, kay mengambil keputusan untuk beredar dan pegi ke tempat lain. Dengan harapan, ade la barang yang akan kay beli nanti. ( ayat orang kecewa bunyi gittew )

Then, kami bergegas dengan pantas ke BERJAYA MEGAMALL pulak...hehehe. Jalan, jangan tak jalan. Tengah ade orang layan neh, xmengapa...heeee.

Finally, xdapat pilih baju kurung raye lagi pun xmengapa. Sebab......kay dah beli jean, blaus, tudung ngan kasut....lalalalaala.....

Dah nak pukul 7 malam tuh kiteorg decide pegi terus Pizza Hut sebab kaki dah letih + lenguh jalan2 hampir satu hari...lagipun awal2 lagi kiteorg dah booking tempat makan. So, sambil tunggu azan tuh boleh la borak2 dulu ngan rehat jap.

Muke hepi sebab berjaya beli barang...huwaahahaha...

My nemok...maceh abang sebab belanja sayang soping...heeee...

Kami cube pizza baru...sedap jugak!!

Jemput makan sume...sempat lagi tuh...hik3!!

Dah makan kenyang tuh kiteorang pegi solat pulak. Then pusing2 lagi menghabiskan mase sampai pukul 10 malam.... Fuh, letih sangat seharian keluar, maklum la bulan puasa'kan?

p/s : tunggu kay updet n3 dapat bunge ek! semalam bufday girl dapat bunge la...hehehe...

Friday, August 03, 2012

Aku Kecacingan...

Wah, post n3 xsonoh sungguh la kay neh...
Ape ke hal nyer tuh? Sowy la korang, dah macam kay neh xde citer je nak kongsi...
*ade aku kisah, bajet ramai sangat peminat nak bace blog die....hik,pasan!*
 
* fullstop ngarut key*

Balik pada citer sal cacing tuh semula ek...camner la dah beso2 pun ley kena cacing neh...
*konpius ase kejap*

Biasenyer time bebudak je kot ade cacing dalam perot sebab selalu main pasir kat luar rumah or termakan benda2 kotor...Xkan kay yang dah beso gedabak neh pun terliur gak kat pasir tuh...hohoho!

Dan selalu gak dengar cik duk bebel kalu tengok cucu2 die buas sangat, mesti cakap...duk xdiam neh mesti banyak cacing dalam perot...hahaha...klako2!

Patot la sehariduanehrasexsedapperotjew...huhuhu. Lantas kay capai henpon kat atas meja tuh texting pakwe...

*nak ngadu lettew*

S : 'Abang...sayang kecacingan la...( bagi simbol muke sedih banyak2 )'

 A : 'Ha, camne ley jadi camtu' ( sambil bagi simbol muke pelik )

S : 'Xtau la, nak pegi cari ubat cacing la neh...
takot banyak pulak die beranak nanti...*start melalut*'

A : 'Uish, macam budak tecit jew kena cacing...hahaha'
*ngarut ek!*


Amek kunci kete terus ke farmasi. Sampai kat farmasi tuh, malu pulak nak tanye ubat cacing untuk dewasa...hik3!

Rupe2nyer, tablet ubat tuh same je untuk kanak-kanak dengan dewasa. Naseb bek staff situ xtanye sape yang kena cacing tuh...hahaha...


Ini la rupa ubat cacing tuh. Rase die coklat, sedap weh...hehehe...
Korang mesti ingat ni untuk budak-budakkan...xla, dewasa pun boleh makan juga.
Cuma, ikut sukatan yang diberikan jew...

So, sok nak tengokla hasil die. Menjadik ke tidak...* sekali lagi xsonoh *....fullstop!

p/s : Uish, xsabo nak jumpe dengan nemok kay esok...*wink wink*

Salam...



Thursday, August 02, 2012

Gaji dah dapat...tapi,mane BONUS shaye bos OI!!!

Waaaaaa....n3 ku xmenahan gitu...* nape sedih sangat tuh *
Bukan ape korang, semalam 1hb kay dapat gaji. Ngat dapat la sekali dengan BONUS hah...sekali, meleset sangkaanku. huhuhuhu...

*MOOD : sedih bangat weh*

Baru ngat nak soping2 ngan duit BONUS tuh ujung minggu neh dengan nemok kay...tp, terpaksa la mintak en.bee banje untuk kay...hehehe...*kalu abang ada bace n3 neh jangan marah sayang ek*

Tp, kay tetap xpuas ati pasal BONUS tuh. So,pegi la tanye dengan sorang staff neh, senior jugak la kat opis kay tuh...risik punye risik, rupa2 nye BONUS tuh ade cume belum bagi lagi jew...

Fuuuuuhhhh, lega rase dengar camtuh. Nasib baik la xpayah buat kuar duit simpanan untuk duit raya nanti, Yang penting...ayah,cik, adik2 dengan anak sepupu n sepupu tecitku dapat la duit raye nanti...hehehe...

p/s : weekend neh abang shaye nak turun kontan, katenye nak soping raye sesame...*wink wink*

*tunggu n3 soping raye pulak ek...hehehe*

Monday, July 30, 2012

Kelebihan Sembahyang Tarawih 1 hingga 30




1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.
2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.
3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.
4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.
6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.
7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.
8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.
9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.
10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.
11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.
12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.
13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.
14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.
15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.
17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).
19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.
21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.
22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.
23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.
24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.
26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.
28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.
29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.
30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Saturday, July 28, 2012

Seminggu Ramadan Sudah Berlalu...

Salam Ramadan Semua!!!



Sedar xsedar dah lapan hari kita berpuasa. Rasenya belum terlewat kot kay nak ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua rakan-rakan blogger yang kay sayang...heeeee!!!

Alhamdulillah...dah hari ke-8 kay berpuasa. Dengan harapan dapat menghabiskan puasa tahun ini dengan jayanya. Walaupun harapan tu macam tipis je kan...maklum la,pompuan memang susah nak pose penuh kalu yang dah akil baligh tuh...hik3!!!

Xmengapalah andai kate xdapat pose penuh pun, mungkin ALLAH dah tulis ape yang terbaik untuk kitekan...kalau dah xboleh pose tuh, ganti jela kan...hahaha...

Hari semalam, hari terakhir kay keje part time ( parkson ) sebelum cuti panjang sampai lepas raya neh. Sengaja mintak cuti lame dengan promoter sebab nak nikmati bulan pose neh bersama keluarga tersayang + nak pegi solat terawih ( sebab tahun lepas boleh kira jew bape ari pegi terawih ) * sedih sangat2 sebab tradisi pegi terawih xpenah ponteng lagi b4 start keje part time tahun lepas...huuuu*

*semoga pose tahun neh kay dapat keberkatan sehingga penghabisan...amin*

p/s : Lepas zohor nanti nak kuar dengan mak beli barang2 dapur skit...time dh banyak masa kat umah neh la dapat dating skit ngan mak...heee...

Note : *tunggu kita updet n3 lain lagi ek* ( mood tengah rajin + banyak mase konon2 ) hihihi...